Zelenski vine cu o formulă de pace care are impact și asupra României

admin
media 170304724562474500.jpg

Unul dintre rezultatele tangibile ale punerii în aplicare a formulei de pace ucrainene va fi navigaţia liberă şi sigură în Marea Neagră, iar apele acesteia vor fi eliberate de agresiunea armată rusă. Acest lucru a fost declarat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în regiunea Cherkasy, în timpul unei reuniuni regionale a Congresului autorităţilor locale şi regionale din cadrul preşedintelui Ucrainei.

„Avem, de exemplu, formula de pace. Vom asigura primul summit la nivel de lideri. Şi vrem să ajungem la un rezultat, în special la o Mare Neagră liberă şi sigură. Exact aşa cum prevede Formula Păcii. Toată lumea va putea intra în Marea Neagră: nave de orice dimensiune. Va exista o navigaţie liberă”, a declarat şeful statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale din Ucraina.

Securitatea la Marea Neagră interesează în mod direct și nemijlocit România, care se bazează pe transporturile maritime pentru comerț.

Securitatea alimentară a regiunii

Preşedintele a reamintit că anul trecut Ucraina a împins navele ruseşti în afara culoarelor de navigaţie din Marea Neagră şi a demonstrat că coridoarele de export funcţionează fără influenţa Rusiei şi că nu este nevoie să se caute alte căi şi porturi pentru a exporta alimente.

Punctul 2 al formulei de pace „Securitatea alimentară” a preşedintelui Zelenski prevede că problema securităţii alimentare trebuie să fie de-armată.

”În special, este necesar să se asigure navigaţia liberă, completă şi sigură în Marea Neagră şi Marea Azov, să se restabilească controlul suveran al Ucrainei asupra porturilor ucrainene, să se înfiinţeze noi porturi şi să se extindă sortimentul de mărfuri ucrainene transportate pe mare”, arată comunicatul oficial.Source link

Share This Article