Sărbătoare creștină ortodoxă 2 februarie 2024. Superstiții și Prognoza ursului

admin
Ce este bine sa dai de pomana de Intampinarea Domnului 2023 1280x720 1.jpg

Sărbătoare creștină ortodoxă 2 februarie 2024. Ce este interzis să faci pentru că aduce ghinion. Superstiții. Legenda ursului și umbra. Prognoza ursului.

Pe 2 februarie creștinii ortodocși sărbătoresc una dintre cele mai mari sărbători din calendar. Este vorba despre Întâmpinarea Domnului.

Pe 2 februarie se sărbătorește momentul în care Hristos este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru implinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte barbatească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.

Sărbătoare creștină ortodoxă 2 februarie 2024. Prognoza ursului

Tot în această zi spiritualitatea populară păstrează sărbătoarea numită Stretenie sau Ziua Ursului. Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câștiga bunăvoința animalului sălbatic, ei așezau pe potecile pe unde obișnuia să treacă acesta, bucăți de carne sau vase cu miere de albine.

Se consideră că puterea acestui animal era transferată asupra oamenilor, în special asupra copiilor, dacă aceștia se ungeau, în ziua de 2 februarie, cu grăsime de urs. De asemenea, pentru a fi puternici și căliți în viață, copiii firavi erau botezați cu numele de Ursu.

În multe localităţi rurale, şi astăzi copiii mai sunt unşi cu grăsime de urs, procurată de la vânători.

Bolnavii de „sperietoare” erau trataţi în această zi prin afumare cu blană de urs. De asemenea, cei care sufereau de sperieturi aveau parte de același tratament.

Pe atunci, oamenii credeau că schimbarea vremii are legătură cu felul în care se comportă ursul, zis și Ăl Mare ori Martin. Pentru a prezice cum va fi vremea, trebuia urmărit bârlogul ursului. Dacă afară e soare, ursul iese și, văzându-și umbra se sperie și intră la loc. Acest lucru înseamna că iarna se prelungește. Dacă e înnorat, ursul nu-și vede umbra și, astfel, rămâne afară. Acest semn prevestea venirea primăverii.

În ziua praznicului, este bine ca mamele ai căror copii sunt bolnavi să dăruiască lucruri de îmbrăcăminte copiilor săraci. Împlinirea acestui ritual aduce bucurii şi alungă boala din familiile generoase.

Sărbătoare creștină ortodoxă 2 februarie 2024. Superstiții

Se mai zice despre Întâmpinarea Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea Stretenia, că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naște sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine.

Superstițiile specifice zilei de Stretenie sunt numeroase, multe dintre ele făcând referire la vremea ce urmează.

Printre acestea se numără:

Cine lucrează în ziua de Stretenie va cădea în boală și i se va strâmba gura

Dacă boul, în cursul zilei de Stretenie, va bea apă din urma lui, atunci este semn că trece iarna.

Dacă bea un bou apă din streașina casei, atunci anul va fi unul cu mană pentru albine și oi.

Dacă în ziua de Stretenie este cald, atunci, în cursul anului, va fi vară călduruoasă și îmbelșugată, iar dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare, scrie crestinortodox.ro.

În această zi, a Streteniei, se strâmbă pârtia, adică începe a se topi zăpada.

Sursa Foto: crestinortodox.ro.

Am absolvit facultatea de Jurnalism din București. Am lucrat în mai multe redacții precum Antena Stars, Antena 1, Kanal D……Sursa Ciao

Share This Article