orice încercare de a evita recrutarea va fi pedepsită

admin

Guvernul ucrainean a înaintat marți Parlamentului o versiune modificată a unui proiect de lege menit a înăspri regulile de mobilizare în armată, pentru a se asigura pe această cale că țara va dispune de o forță de luptă suficientă pentru a-și continua campania împotriva invaziei ruseşti , informează Rador Radio România.

Reformele extrem de sensibile au fost trimise înapoi spre revizuite la începutul lunii acesteia, după ce un proiect anterior a stârnit proteste publice. Parlamentarii și analiștii au spus că unele prevederi încălcau constituția și prezentau risc de corupție. Reformele sunt considerate vitale, deoarece administraţia de la Kiev trebuie să-și reîmprospăteze forța de luptă.

Pe măsură ce războiul se apropie de o durată de doi ani, la birourile de recrutare nu mai sunt cozi de bărbați ucraineni care să se ofere voluntari pentru front. O prevedere cheie din noua legislație este scăderea la 25 de ani, de la 27 de ani, a vârstei minime pentru recrutare. Noul proiect de lege menține principalele prevederi ale celui inițial, inclusiv introducerea avizelor electronice de recrutare și pedepse aspre pentru persoanele care încalcă regulile de mobilizare.

Totodată, sunt menţinute reglementările din versiunea anterioară pentru a se aplica persoanelor care doresc să plece în străinătate, în condiţiile în care cetățenii care solicită pașapoarte ar trebui să prezinte documentele de înregistrare militară.

Ce riscă cei care nu se supun ordinului de recrutare

Proiectul actualizat păstrează o prevedere privind transmiterea electronică a avizelor de mobilizare în „profilul personal” al unui potenţial recrutat, pe care cetățenii sunt obligați să îl înregistreze.

Orice încercare de a evita recrutarea va declanșa potențiale măsuri din partea instanțelor, la cererea birourilor militare de recrutare, inclusiv înghețarea conturilor bancare și a activelor, ca şi restricții privind călătoriile și de utilizare a unui vehicul. Termenele de mobilizare vor fi limitate la 36 de luni și vor exista scutiri pentru potențialii recruți din învățământul superior sau domenii de specialitate.

Conform unei noi prevederi, anumitor persoane condamnate pentru infracțiuni li se va permite să se înroleze în armată. Administraţia din Ucraina a instituit legea marțială când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă, în februarie 2022.

Bărbații de vârstă militară nu pot să părăsească țara decât dacă au o dispensă specială. La sfârșitul anului trecut, președintele Volodimir Zelenski a spus că armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni. Comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi a declarat că acest total ia în considerare planurile militare și previziunile privind posibilele pierderi.Source link

Share This Article