Un tribunal din Republica Moldova a dispus condamnarea unui bancher la zece ani de închisoare – a doua sentinţă în legătură cu „frauda secolului” din fostul stat sovietic, în urma căruia un miliard de dolari au fost extraşi din sistemul bancar şi scoşi din ţară, informează Rador Radio România.
Procurorul anticorupţie al ţării a anunţat sentinţa pronunţată în cazul lui Viorel Bîrcă în legătură cu frauda din 2014-2015, pentru acuzaţii de fraudă masivă şi de „fapte în interesul unei grupări criminale”. Jurnaliştii nu au fost informaţi în avans de audierea în vederea pronunţării sentinţei şi nu au fost prezenţi. Bîrcă, spre deosebire de alte persoane vizate de acest dosar, a rămas în Moldova, însă nu este clar dacă acesta a fost în faţa instanţei.
Bîrcă neagă toate acuzaţiile
Procurorii spun că Bîrcă a organizat mai multe transferuri în străinătate, în valoare totală de 100 de milioane de dolari, în timp ce îndeplinea funcţia de director interimar în consiliul de conducere al Băncii de Economii. El a negat toate acuzaţiile care i-au fost aduse. Împotriva sa a fost iniţiat şi un dosar civil. În 2023, un tribunal moldovean l-a condamnat în absenţă pe magnatul Ilan Şor la 15 ani de închisoare, în legătură cu acest caz, suma dispărută echivalând cu 12% din Produsul Intern Brut al Moldovei la acel moment.
Exilat în Israel, Şor a organizat mitinguri ale opoziţiei împotriva administraţiei proeuropene a preşedintei Maia Sandu. Ulterior, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a scos în afara legii partidul care îi poartă numele. O altă figură acuzată de implicare în această fraudă, Vlad Plahotniuc, a avut o influenţă uriaşă asupra tuturor aspectelor vieţii publice din Republica Moldova, înainte de a părăsi ţara în 2019. Şi el este în libertate şi se presupune că s-ar afla în Cipru.
Peste 30 de dosare nesoluţionate rămân în atenţia instanţelor. Cazul de fraudă continuă să aibă reverberaţii în politica moldovenească, la un deceniu de la acele evenimente. În decembrie, Parlamentul Moldovei l-a demis pe guvernatorul băncii centrale, Octavian Armaşu, pentru lipsa de acţiune în recuperarea banilor pierduţi în urma acelui scandal.