Comunitatea Energiei „salută” prima licitație pentru livrarea de energie electrică în Kosovo

admin
media 166814764855603400.jpg

Secretariatul Comunității Energiei a anunțat joi, 1 februarie, că a „salutat” prima licitație pentru ziua următoare pentru livrarea de energie electrică în Kosovo, organizată de Albanian Power Exchange (ALPEX) la 31 ianuarie, scrie ceenergynews.com.

Licitația a marcat inaugurarea pieței pentru ziua următoare în Kosovo și a inițiat cuplarea pieței pentru ziua următoare Albania-Kosovo*, prima de acest tip din Comunitatea Energiei.

„Lansarea pieței pentru ziua următoare în Kosovo* oferă un semnal de preț transparent pentru investițiile în energie regenerabilă”, a declarat Secretariatul Comunității Energiei într-un comunicat de presă. „Deși lichiditatea acesteia rămâne o provocare pe termen scurt, autoritatea națională de reglementare din Kosovo* (ERO), estimează că peste 1.000 GWh [gigawați oră] anual (aproximativ 15% din consumul total de energie electrică din Kosovo*) pot fi tranzacționate pe piața pentru ziua următoare operată de ALPEX. Acest lucru va necesita stimulente și intervenții suplimentare de reglementare.”

ALPEX, înființată ca societate mixtă în octombrie 2020, este deținută de operatorii de sisteme de transport din Albania (OST) și Kosovo (KOSTT). În iulie 2023, a fost desemnată ca operator desemnat al pieței de energie electrică (NEMO) atât pentru Kosovo, cât și pentru Albania.

 Source link

Share This Article
servere vps gazduire web servere dedicate