Companiile chineze, investiție uriasă în proiecte eoliene, solare și hidrogen în Serbia

admin

Ministerul Minelor și Energiei, în numele Guvernului Serbiei, a semnat un memorandum de înțelegere cu companiile chineze Shanghai Fengling Renewables și Serbia Zijin Copper. Acesta prevede investiții de 2 miliarde EUR în parcuri eoliene și centrale solare, cu o capacitate totală de 2.000 MW, și o instalație de producere a hidrogenului verde. Ar fi primul din Serbia, iar producția este de 30.000 de tone pe an, scrie balkangreenenergynews.com.

Proiectul de 2.000 MW și o instalație de electrolizor este în prezent cel mai mare din sectorul energiei verzi din Serbia. Următoarea ca mărime este o propunere de 1.000 MW de energie solară cu stocare, care este în curs de negociere.

Memorandumul de înțelegere dintre Serbia și companiile chineze Shanghai Fengling Renewables și Serbia Zijin Copper este începutul celei mai mari investiții în sectorul energiei regenerabile din țară, a declarat Ministerul Minelor și Energiei.

Electricitatea verde va fi consumată de Zijin

Ministrul Minelor și Energiei, Dubravka Đedović, a declarat că proiectul este pentru centralele electrice din vecinătatea orașului Bor, în zona în care își desfășoară activitatea firma minieră Serbia Zijin Copper, cu o capacitate totală de 2 GW, și o centrală de hidrogen verde cu un producție de 30.000 de tone pe an. Parcurile eoliene ar avea o capacitate combinată de 1.500 MW, în timp ce parcul fotovoltaic planificat este văzut la 500 MW, a menționat ea.

Ministrul a spus mai devreme că hidrogenul verde va fi folosit ca stocare de energie pentru energia electrică produsă din vânt și solar.

Demersul este evaluat la 2 miliarde de euro, iar investitorul este Shanghai Fengling Renewables, în timp ce electricitatea ar fi consumată de Serbia Zijin Copper, a explicat ea.

Prima fază până în 2026, finalizare până în 2028

Đedović Handanović a subliniat că proiectul va permite ca o parte semnificativă a energiei electrice necesare activităților Zijin din Serbia să fie produsă în mod durabil, fără combustibili fosili și un efect negativ asupra mediului și prin exploatarea potențialului eolian și solar intern.

Demararea construcției este planificată pentru primul trimestru al anului 2025, iar prima fază (700 MW) urmează să fie finalizată până la jumătatea anului 2026. Capacitatea de 2.000 MW și producția de hidrogen verde de 30.000 de tone vor fi atinse până în 2028.

Ambasadorul Chinei Li Ming a declarat că țara sa va continua să sprijine toate proiectele care contribuie la dezvoltarea economică a Serbiei și beneficiază cetățenii săi.

De remarcat, Serbia are în prezent o capacitate de energie eoliană de 406 MW. Guvernul a acordat prime pentru încă 425 MW, în timp ce cererile de conectare la rețeaua de transport au ajuns la aproape 22.000 MW până în septembrie.Source link

Share This Article