Armata americană a anunţat miercuri că a distrus zece drone de atac şi un post de comandă terestru aparţinând rebelilor houthi susţinuţi de Iran, în cadrul unor atacuri în Yemen, anunţă AFP, conform news.ro.
- Aceste drone „reprezentau o ameninţare iminentă la adresa navelor comerciale şi navale americane din regiune”, a precizat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) într-un comunicat.
„Miercuri, în jurul orei 20.30 (ora Sanaa), rebelii huthi susţinuţi de Iran au lansat o rachetă balistică anti-navă din zonele pe care le controlează în Yemen spre Golful Aden. Racheta a fost doborâtă de nava USS Carney”, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) într-un comunicat.
În mai puţin de o oră, acelaşi distrugător „a doborât trei drone iraniene” care se aflau „în imediata apropiere”, a adăugat Centcom, fără a preciza dacă aceste aparate erau sau nu armate.
Pericol pentru avioane
Anterior, miercuri, armata americană a afirmat că a distrus o rachetă sol-aer huthi de care se temea că ar fi fost lansată din Yemen. Această rachetă sol-aer „reprezenta o ameninţare iminentă” la adresa avioanelor americane, a explicat Centcom. Armata americană nu a precizat ce tip de aeronavă ar fi putut fi ţinta houthi, care în ultimele săptămâni au fost în atenţia presei mai ales pentru atacuri asupra unor nave comerciale şi de război în largul coastelor Yemenului, pe fondul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Gaza.
Aceşti rebeli susţinuţi de Iran, care controlează o mare parte a Yemenului, au afirmat, de asemenea, miercuri dimineaţă, că au vizat o navă americană, USS Gravely, în Marea Roşie.
Rebelii au nimerit baze americane
Alte grupări armate pro-iraniene au atacat baze americane din Irak şi Siria în ultimele luni.
Unul dintre aceste atacuri cu drone, duminică, a provocat moartea a trei militari americani în Iordania, la frontiera siriană. Washingtonul a pus acest atac pe seama „Rezistenţei islamice din Irak”, o grupare nebuloasă de luptători din aceste grupuri armate pro-Iran. Teheranul a negat orice implicare.
Ce vrea gruparea Houthi
Rebelii houthi, care controlează vaste zone din teritoriul yemenit, au efectuat peste 35 de atacuri asupra navelor din Marea Roşie şi Golful Aden cu începere din 19 noiembrie.
Aceşti insurgenţi apropiaţi Iranului spun că vor să împiedice navele având legătură cu Israelul să navigheze în largul coastei Yemenului „în solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, pradă războiului dintre Israel şi Hamas.
Atacurile au determinat unele companii maritime să evite Marea Roşie şi Canalul Suez, prin care trece în mod normal aproximativ 12% din comerţul mondial, ocolind Africa.
Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au desfăşurat nave de război în Marea Roşie şi au efectuat mai multe lovituri în ianuarie împotriva poziţiilor rebele, uneori împreună cu Marea Britanie.