Amenzi uriaşe pentru şoferii care încalcă această regulă! Pot risca şi pedeapsa cu închisoarea

admin

Amenzi uriaşe pentru şoferii care încalcă această regulă! Codul Rutier prevede sancțiuni mai drastice, dar se poate ajunge până la pedeapsa cu închisoarea în cazurile grave. Una dintre cele mai noi schimbări prevede amenzi de peste 1.000 de lei pentru conducătorii auto din România.

Şoferii din România pot fi sancţionaţi drastic în cazul în care nu ţin cont de regulile Codului Rutier. Concret, participanţii la trafic primesc amenzi usturătoare dacă luminile vehiculului lor sunt arse, nu funcționează corespunzător sau nu sunt omologate conform normelor tehnice în vigoare. Aceasta este una dintre măsurile importante atunci când un şofer pleacă la drum, deoarece luminile funcționale sunt extrem de importante pentru vizibilitatea drumului, dar şi pentru ceilalţi şoferi.

Cu cât pot fi amendaţi şoferii

Sacţiunile pe care şoferii le primesc pot varia semnificativ, în funcție de gravitatea defecțiunii și de numărul de puncte acumulate. De exemplu, pentru această neregulă, cei care sunt prinși pot fi amendați cu sume cuprinse între 870 și 1160 de lei.

Mai mult decât atât, pentru cei care încalcă această regulă există şi riscul de a rămâne fără permis de conducere. Articolul 101 din noul Cod Rutier 2023 precizează că persoanele fizice care circulă cu vehicule care au defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră sau care lipsește, aceștia săvârșesc contravenții și se pot confrunta cu amenzi și reținerea certificatului de înmatriculare.

De pe data de 16 iunie 2023, conducătorii auto au obligaţia de a folosi, în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă.

Mai exact, este vorba despre modificarea adusă de Legea 168/2023 privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, “ în circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă”.

Nerespectarea obligaţiei de a folosi şi pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice, se sacţionează cu 2 puncte de penalizare.

 

Sursă foto: social media

S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,……Sursa Ciao

Share This Article